fredag den 26. februar 2016

For en kvart million kroner domæner, tak.

Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og Internation Kriminalitet (SØIK) offentliggjorde den 23. februar 2016, at de med kendelse i Københavns Byret har beslaglagt 423 domæner, hvor SØIK har mistanke om, at kriminelle har drevet fup-butikker på.

Jeg har det seneste års tid holdt øje med politiets og anklagemyndighedens domænebeslaglæggelser. Ind til for få dage siden har beslaglæggelserne været forholdsvist begrænsede, med 28 domæner aktuelt beslaglagt af myndighederne. Beslaglæggelserne finder sted ved hjælp af editionsbestemmelserne i retsplejeloven, i det at anklagemyndigheden mener, at domænet kan tjene til bevis i en straffesag. Det har tidligere været kritiseret af blandt andet It-politisk forening, at domænerne bliver beslaglagt med denne forholdvist tvivlsomme hjemmel.

Den 24. og 25. februar 2016 blev 409 af domænerne overført til Statsadvokaten. Af dem var 228 på overførselstidspunktet allerede suspenderet og indstillet til sletning af DK-Hostmaster på grund af manglende betaling. Derudover mangler jeg stadig at redegøre for 14 domæner (for at nå tallet 423), men jeg vil regne med at de er nået at blive slettet inden sagen kom for byretten.

Ud af de 409 domæner, er 408 af disse blevet oprettet i DNS-serverene hos TDC Hosting (ns{01,02}.tdchosting.dk). Domænerne peger alle på en dedikeret webserver hos SØIK, der normalt viser en grafik om, at domænet er blevet beslaglagt samt en kopi af byrettens kendelse.

Fra en aktindsigt sidste år har jeg fået kopier af de fakturaer SØIK har betalt for DNS-hosting og omkostninger til årsgebyr hos DK Hostmaster. TDC Hosting tager kr. 125,- i kvartalet for at håndtere domænehosting, pr. domæne. Dette løber altså op i kr. 500,- årligt (inkl. moms). Dertil tager DK Hostmaster kr. 45,- årligt (inkl. moms.) i årsgebyr. Dette til trods for at SØIK først påstod, at de ikke skulle betale for den slags. Da 228 domæner tillige er udløbet, tager DK Hostmaster kr. 125,- i genopretningsgebyr (hvilket er kr. 28.500,- i genopretningsgebyrer alene).

Hvis SØIK ikke har forhandlet en bedre aftale med TDC Hosting og SØIK genopretter domænenavnene (hvilket det tyder på, siden de har oprettet dem i DNS), så kommer SØIKs domænebeslaglæggelseseventyr til at koste mere end en kvart million kroner i år alene. Dette er ikke medregnet omkostninger hos SØIK (fx drift af webserver).

(Beregningen er som følger: 436 domæner x kr. 500,- i DNS-hosting, 425 .dk-domæner x kr. 45,- i årsgebyr og for kr. 28.500,- i genopretningsgebyrer = kr. 265.625,-)

PS: Der er ingen grund til at antage, at de kriminelle vil genoprette domænerne. Domænerne har kun værdi pga. at de tidligere har været brugt til legitime websites, og ved deres udløb har haft en fornuftig page-rank. Det har de ikke længere.